lauantai 19. maaliskuuta 2016

20.3.2016 Yhdenvertaisuus ja ryhmään kuuluminen

          Tunnustelin noin viikko sitten maaperää tuomalla Vapaavaltion julkisuuteen parissa lehtiartikkelissa ja lisäksi lehtien yhdistystoimintapalstoilla. Tarkoitukseni oli saada yhdistykselle jäseniä eli siis aloittaa jäsenhankintakampanja. Tulos oli yllättävän huono, ja olen nyt muutaman päivän miettinyt tilannetta. Juuri tällä hetkellä on muita huolia ja uusi yritys hieman myöhemmin. Viesti ei mennyt vielä  perille.
                  Eksyin pari päivää sitten netissä Yhdenvertaisuusvaltuutetun sivuille. Kyseessä on entinen tasa-arvovaltuutettu. Olipa todella pitkä lista erilaisista tilanteista ja elämän pikku ongelmista, joissa valtajoukosta poikkeavia ihmisiä voidaan kohdella huonosti ja mahdollisesti lain vastaisesti eriarvoisesti. Ajatus ja laki ihmisten samanarvoisuudesta, yhdenvertaisuudesta tai sitten tasa-arvoisuudesta, miten nyt halutaankin sanoa,  on hyvä, mutta käytännössä toiveajattelua. Meitä  kaikkia loukataan ja kiusataan omassa yhteiskunnassamme rangaistuksetta henkisesti tavalla tai toisella liian usein. Minulle on sivistyneenä ihmisenä käsittämätöntä, että ihminen on edelleen, huolimatta 100 000 vuoden kehityksestä, nykyaikanakin  "susi" toiselle ihmiselle. Näin lienee aina ollut ja tulevaisuus ei näytä paremmalta. Uskonnoistakaan ei ole ollut apua.
              Henkilökohtaisesti olen kokenut suomalaisen yhteiskunnan yhdenvertaisuuden olleen parhaimmillaan palvellessani asevelvollisena Suomen Puolustusvoimissa. Siksi ihmettelen yhä edelleen sitä, millaisella innokkuudella Eduskunnan oikeusasiamies käy Puolustusvoimien ylimotivoituneiden kouluttajien kimppuun, jos  koulutus sattuu menemään hieman simputuksen rajamaille. Sen sijaan oikeusasiamies ei paljon korviaan lotkauta kanteluille ylemmän hallinnon  jäsenten väärinkäytöksistä. Tämänkin tiedän omasta kokemuksesta. Suomessakin on kansalainen vaikeuksissa, jos joutuu yksin  hallinnon kanssa erimielisyyksiin. Perustuslaki ja perusoikeudet ovat vain lain kirjaimia. Ikimuistoinen kokemus sanoo, "laki on niin kuin se luetaan".
                 Jokaisessa yhteiskunnassa ja Suomessakin on tärkeää, että kuuluu johonkin ryhmään. Ryhmien sisällä vallitsee jonkinlainen yhdenvertaisuus ja ryhmä suojelee omiaan. Ryhmät puolestaan kuuluvat yhteiskunnassa vallankäytön suhteen eri tasoille. Kansalaiselle olisi tietysti parasta, että kuuluisi maata taloudellisesti, poliittisesti ja virkavallalla  hallitsevaan ryhmään, tai että olisi ainakin ystäviä siellä. Näin olisi jollain tapaa myös lain yläpuolella eikä lainalainen, koska tämä ryhmä  tulkitsee lakeja.
                     On syytä huomata se, että eri puolueiden johtoryhmät samoin kuin ay-johtajat kuuluvat samaan hallitsevaan ryhmään huolimatta näennäisestä riitelystä. Teatteria se on, jotta palkka näyttäisi ansaitulta.  Työntekijöillekin on hyväksi kuulua johonkin ryhmään elämän ongelmatilanteissa. Joskin ammattiliittojen lakimiehistä minulla on ryhmän ulkopuolisena vain huonoja henkilökohtaisia muistoja.
                       Suomalais-Karjalainen Vapaavaltio on perustettu ryhmäksi, johon Suomen alkuperäiset asukkaat voivat liittyä. Tähän ryhmään kuulumisesta on jokapäiväisessä elämässä hyötyä vain, jos ryhmän jäsenluku on tarpeeksi suuri. Sanotaan nyt vaikkapa edes joku 10% maan asukkaista.
                        Pentti Tourula
                      
             

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.