perjantai 11. maaliskuuta 2016

12.3.2016 Sinikantinen passi takaisin suomalaisille

          Katselin eilen saamenkielisiä uutisia 5 kanavalta. Moni vähän epäselvä asia tuli tarkennetuksi. Mukana oli kaksi aihetta, jotka jäivät  mieleen. Ensinnäkin uutinen Ruotsista. Kyseessä oli tilaisuus, jossa jaettiin halukkaille Saamenmaan passeja. Tapahtuma oli sekä leikkimielinen että myös vakava. He olivat panneet toimeksi juuri niin kuin  mitä olen vuosia suunnitellut. Suomalaisille pitää saada takaisin vanha suomalainen sinikantinen passi. 
           Tämä sinikantinen passi on nyt ulkonaisesti valmis. Suunnittelin aluksi siihen passin alalaitaan rohkeasti tekstin "Passi". Kyselin usealta kirjapainolta painatuskustannuksia. Ei tullut kuuloonkaan. Vähällä oli ettei poliisia tai Supon miehiä kutsuttua paikalle. Tällaisessa pelon ilmapiirissä elämme. Monen yrityksen jälkeen löytyi kirjapaino, joka sentään suostui painatukseen "Jäsenkirja" tekstillä.
            Toinen mieleen jäänyt yksityiskohta saamenkielisissä uutisissa oli se, että säätiedotuksessa oli Saamenmaa jaettu kahteen osaan, Pohjois-Saameen ja Etelä-Saameen. Suomessa Etelä-Saamen eteläisimmäksi kaupungiksi oli merkitty Oulu! Suomen valtion virallinen tulkinta lienee, että Saamenmaahan kuuluu Enontekiön, Utsjoen ja Inarin kunnat. Sekä näiden lisäksi vielä Sodankylän kunnan pohjoisimmat osat.
            Vielä yksi asia jäi uutisista mieleen. Usealla haastatelluista saamelaista oli  suomalainen nimi ja lisäksi he näyttivät aivan suomalaisilta. Toki kaikki puhuivat saamea.
             

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.