keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

02.03.2016 Takinkääntäjistä

          Oman edun tavoittelu on ihmisluonteelle tyypillinen piirre. Epäitsekkyyttä opettavat tosin monet uskonnot, kuten esimerkiksi kristinusko, mutta yleensä tuloksetta. Oman edun tavoitteluun liittyy olennaisesti valinnat siitä kenen joukoissa seisot. Tähän valintaan kuuluu myös se, että ollaan valmiita vaihtamaan mielipiteitä ja tunnuksia. Takinkääntö tarvittaessa on olennainen osa itsekkään periaatteettoman  ihmisen elämää. Inhimillinen pelkokin voi asiaan joskus vaikuttaa, joten vähän ymmärtämyskin voi heitä kohtaan osoittaa.
         Muistan kuinka 90-luvulla  Venäjän Federaatiossa asuvat "suomalaiset" saivat luvan muuttaa Suomeen. Heti kohta aloitettiin henkilöllisyystodistuksissa jo olevien alkuperää koskevien kirjausten  muuttaminen  venäläisestä suomalaiseksi. Tämä oli tietysti mahdollista vain, jos suvusta löytyi enemmän tai vähemmän suomalaisia juuria. Suomalaisen, tai ainakin osittain suomalaisen alkuperän, olisi tietysti  saanut merkitetyksi jo ensimmäiseen henkilötodistukseen, mutta aikaisemmin oli edullisempaa olla alkuperältään venäläinen.
               Juuri tällä hetkellä käydään ankaraa riitaa sekä ihmisten välillä että myös oikeushallinnossa siitä, kuka Suomen kansalaisista on alkuperältään saamelainen. Syynä  riitelyyn  ja takinkääntöön suomalaisesta saamelaiseksi on tietysti raha. Nyt saamelaiseksi hyväksytyksi ja rekisteröidyksi tuleminen voi ehkä antaa Suomen kansalaiselle taloudellista etua. Kulttuurin puolustaminen ei ollut aikaisemmin riittänyt  näinkin suuren riidan aloittamiseen, vaikka nimen oman kulttuurin puolustaminen olisi ihmisoikeuksien kannalta ollut parempi perustelu riidalle, joka nyt repii ihmissuhteita Pohjois-Suomessa .
        Olen usein pohtinut omaa suomalaisuuttani. Tunnen sielussani olevani enemmän  "metsäsuomalainen" kuin nykyaikainen eurooppalainen  kaupunkilainen.   Vanhoista suomalaisista elämänmuodoista, perinteistä ja periaatteista kiinnipitäminen nykyisessä Suomessa ei ole   helppoa. Takinkääntöä ja sopeutumista edellytetään vähän joka asiassa. Niin on, kuin eräs lainoppinut minulle sanoi, parempi on olla vaikutusvaltaisten ihmisten ystävä, kuin olla eri mieltä heidän kanssaan. Näin hyödyt itsekin heidän vaikutusvallastaan. Meillä suomalaisilla on kuitenkin  vielä todellinen mahdollisuus valita vallankäyttäjät ja joukko johon kuulumme, eikä ainoastaan taipua.
                 Pentti Tourula  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.